Besin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Besin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Besin:

İnsan vücudunun hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan organik veya inorganik bileşiklerin tümüne besin denilir. İnsanların büyümesi, gelişmesi, günlük aktivitelerini yapabilmesi ve düşünmesi gibi enerji gerektiren her durumda besinlerden faydalanmak zorundayız. Besinler, hayvansal veya bitkisel besinler olarak sınıflandırılabilir. Hayvansal besinler; süt ve süt ürünleri, yumurta, çeşitli et ve et ürünleri gibi besinlerdir. Bitkisel besinlere ise buğday, pirinç, mısır, fasulye, mercimek, sebze ve meyveler örnek verilebilir. Bu besin maddeleri arasında bir üstünlük yoktur; dengeli veya dengesiz beslenme vardır. Dengeli beslenme, insan sağlığını korumak ve yaşam kalitesini geliştirmek için vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögelerinin yeterli miktarda ve uygun zamanda alınması işlemidir. Dengesiz beslenme ise aynı besinden çok fazla alınıp farklı besinin hiç alınmaması durumudur. Dengesiz beslenme daha zararlıdır. Çünkü aynı besinden sürekli ve fazla miktarda alındığında vücudumuzda yağa çevrilip depolanır ve ihtiyacımız olan bazı besin maddelerinden yoksun kalmış oluruz. Şimdi hangi besin ögelerinin olduğuna bakalım:

Karbonhidratlar:

Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşiklerdir. İlk olarak bitkilerle fotosentez yoluyla açığa çıkarlar. Biz bunu doğadan büyük moleküller halinde alır ve vücudumuzda sindirilerek daha küçük parçalara ayırırız. Sonra da birinci derecede enerji kaynağı olarak hücrelerimizde tüketmeye başlarız. En çok ekmek, patates, makarna, pirinç ve tahıllarda bulunurlar. Yapıtaşları glikoz olup, depo hali glikojendir. Yağlar veya proteinlerle birleşip hücre zarının yapısını oluştururlar. Karbonhidratlar, monosakkaritler (glikoz, fruktoz, galaktoz), disakkaritler (maltoz, laktoz, sakkaroz) ve polisakkaritler (nişasta, glikojen, kitin, selüloz) olarak gruplara ayrılırlar.

Proteinler:

Karbon, oksijen, hidrojen, sülfür, azot ve fosfor içerebilirler. Yapıtaşları aminoasitlerdir. Enerji vermek için üçüncü sırada kullanılırlar. Vücutta oluşan organik bileşiklerin çoğunun kaynağını oluştururlar. Enzimler, hormonlar, antijenler, antikorlar, hücre yapıları, saç, tırnak, kas gibi hemen hemen vücudun her bölümünde bulunurlar. Et, süt ve yumurtada bol bulunurlar.

Yağlar:

Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşurlar. Enerji vermek için ikinci sırada kullanılırlar ama kullanıldıklarında en yüksek enerjiyi veren bileşiklerdir. Diğer besin maddeleri yağlara dönüşüp depo edilebilir. Zeytinyağı, ayçiçek yağı, margarin, sucuk, pastırma, fındık, fıstık, ayçekirdeği yağdan zengin besinlerdir.

Vitaminler:

Vücudun düzenini sağlayan, kimyasal olaylarda rol alan organik bileşiklerdir. Yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K) ve suda eriyen vitaminler (B ve C) olmak üzere sınıflandırılırlar. Yağda eriyenler depolanabilirken, suda eriyenler depolanmazlar ve günlük ihtiyaçlarımızı dışarıdan karşılamamız gerekir. Her bir vitamin eksikliğinde çeşitli hastalıklar oluşabilir. Örneğin A vitamini eksikliği gece körlüğü, C vitamini eksikliği diş eti kanaması yapar.

Mineraller:

Canlıların dışarıdan alması gereken inorganik bileşiklerdir. Herhangi bir sindirime işlemine uğramadan direkt kana geçerler. Kemik ve dişlerin oluşmasında, enzimlerin düzenli çalışmasında, kas kasılmasında görev yaparlar. En önemli mineralimiz sudur. Su vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu besindir. Zaten insan vücudunun yaklaşık %60'ı sudan oluşur. Besinlerin sindirilmesinde, emilmesinde ve taşınmasında çeşitli roller üstlenir.

Ekstra Bilgiler:

  • Besinlerin doğru şekilde tüketilmesi, hastalıklardan korunmada önemli bir rol oynar.
  • Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin zararından koruyarak kanser gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Probiyotikler, sindirim sisteminin sağlıklı işleyişi için önemlidir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ülken

21 Temmuz 2024 Pazar

Besinlerin hayatımızda bu kadar önemli olduğunu bilmek gerçekten şaşırtıcı. Peki, hangi besin ögelerinin eksikliği vücutta en ciddi sorunlara yol açar? Özellikle dengesiz beslenmenin zararlarından nasıl korunabiliriz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ülken,

Besinlerin hayatımızdaki önemi gerçekten büyük. Vücutta en ciddi sorunlara yol açabilecek besin ögeleri arasında vitaminler, mineraller, proteinler ve temel yağ asitleri bulunur. Örneğin, C vitamini eksikliği skorbüt, D vitamini eksikliği raşitizm, demir eksikliği anemi gibi ciddi durumlara yol açabilir. Ayrıca, yeterince protein alınmaması kas kütle kaybına ve genel zayıflığa neden olabilir.

Dengesiz beslenmenin zararlarından korunmak için çeşitli ve dengeli bir beslenme programı uygulamaya özen göstermeliyiz. Bu, çeşitli meyve ve sebzeleri, tam tahılları, sağlıklı yağları ve yeterli miktarda proteini içerir. Ayrıca, fast food ve işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlandırmak da önemlidir. Su tüketimine dikkat etmek ve gün içinde yeterli miktarda su içmek de vücudun doğru şekilde çalışması için gereklidir.

Sevgiler,
[Senin adın]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Dana Eti Besin Değeri

Dana Eti Besin Değeri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynir Besin Değeri Kaçdır?

Peynir Besin Değeri Kaçdır?

Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?

Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?

Besin Öğeleri Nelerdir?

Besin Öğeleri Nelerdir?

Çinko İçeren Besinler Nelerdir?

Çinko İçeren Besinler Nelerdir?

Tahin Besin Değeri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Tahin Besin Değeri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Güncel

Bal Besin Değerleri Nelerdir?

Bal Besin Değerleri Nelerdir?

Güncel

Boy Uzatan Besinler Nelerdir?

Boy Uzatan Besinler Nelerdir?

Taze Fasulye Besin Değeri?

Taze Fasulye Besin Değeri?

Cinsel Gücü Artıran Besinler?

Cinsel Gücü Artıran Besinler?

Besin Türleri Nelerdir?

Besin Türleri Nelerdir?

B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Mantar Besin Değeri

Mantar Besin Değeri

B6 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B6 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Tavuk Göğsü Besin Değerleri

Tavuk Göğsü Besin Değerleri

Bulgur Besin Değeri Nelerdir?

Bulgur Besin Değeri Nelerdir?

Zayıflatan Besinler Nelerdir?

Zayıflatan Besinler Nelerdir?

Elma Besin Değeri ve İçerdiği Vitaminler

Elma Besin Değeri ve İçerdiği Vitaminler

Kepek Ekmeği Besin Değeri?

Kepek Ekmeği Besin Değeri?

Anne Sütünü Artıran Besinler?

Anne Sütünü Artıran Besinler?

Lifli Besinler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lifli Besinler Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Besinlerin Protein Değerleri?

Besinlerin Protein Değerleri?

Besin Kalorileri Nelerdir?

Besin Kalorileri Nelerdir?

Tansiyonu Düşüren Besinler Nelerdir?

Tansiyonu Düşüren Besinler Nelerdir?

Badem Besin Değerleri Nelerdir?

Badem Besin Değerleri Nelerdir?

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler?

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Besinler?

İyot İçeren Besinler Nelerdir?

İyot İçeren Besinler Nelerdir?

D Vitamini İçeren Besinler?

D Vitamini İçeren Besinler?

Bıldırcın Yumurtası Besin Değerleri?

Bıldırcın Yumurtası Besin Değerleri?

Bezelye Besin Değeri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Bezelye Besin Değeri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Ispanak Besin Değeri?

Ispanak Besin Değeri?

Amino Asit İçeren Besinler Nelerdir?

Amino Asit İçeren Besinler Nelerdir?