Kefir Besin Değeri Kefir, kökeni Kafkas dağlarına dayanan ve dünya genelinde pek çok ülkede tüketilen fermente bir süt ürünüdür. Genellikle keçi, koyun veya inek sütü kullanılarak hazırlanan kefir, fermantasyon sürecinden geçtiği için tadı biraz ekşidir. İçeriğinde sindirimi kolaylaştıran bakteriler, süte göre daha fazla bulunmaktadır. Bu özelliği ile tüketiminin ardından kısa bir süre sonra bağırsakların hareketlenmesini ve daha aktif çalışmasını sağlar. Kefir, genel sağlık açısından katkıda bulunan birçok vitamin ve mineral içermektedir. Kefirin besin değeri açısından oldukça zengin olduğu bilinmektedir. Kefirin Sağlığa Faydaları Kefir, özellikle hazımsızlık ve kabızlık sorunu yaşayanlar için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır ve zararlı bakteri ve mikroplardan arındırır. Özellikle mide ülserine neden olan Helicobacter pylori isimli bakteriyi öldürücü ve antibiyotik etkisi vardır. B12, B1, biotin ve K vitaminleri bakımından zengindir. Magnezyum ve kalsiyum içeriği kemik sağlığını korur. Antibiyotik etkisinden dolayı vücutta meydana gelen iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Vücuttan fazla tuz ve ödemin atılmasını sağlar. Bağırsakları temizler, sinüzite karşı iyi gelir, kolesterolü düşürür. Kanser oluşumunu önler, kanserli hücrelerin yayılmasını ve gelişmelerini durdurur. Karaciğer ve kalp sağlığı için de faydalıdır. Bir su bardağı kadar kefir aşağı yukarı olarak 150 kalori içerir. Aynı ölçülerde kefir:
Kefir, mide krampı, gaz sancısı ve şişkinlik için ideal bir gıda kaynağıdır. Haricen egzama tedavisinde kullanılabilir. Cilt için maske olarak kullanıldığında sivilce oluşumunu engeller. Akciğeri iltihaplanmalara karşı korur. Diş ve kemik sağlığı için faydalıdır. Haricen selülit tedavisi için kullanılabilir. Yanıkların iyileşmesini hızlandırır, böbreklerin aktif olarak çalışmasını sağlar, görme ile ilgili fonksiyonlara iyi gelir. Yağ tabakasının çözülmesini sağlar, uyku problemlerini hafifletir, sürekli yorgunluk ve strese karşı yararlanılabilir. Kefir, oldukça yüksek bir besin değerine sahiptir. İçeriğinde yüksek oranda kalori bulundurduğu için kilo artışına yol açabilir. Yağ seviyesi yüksek olan kefir satın alınacaksa az yağlı olanı tercih edilmelidir. Organik olarak temin edilen kefirin besin değeri daha yüksektir ve bünyesinde daha çok faydalı bakteri barındırır. Kefir ve çeşitli probiyotik mamuller bebekler için uygun değildir. Kefir, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı bir süt ürünüdür. Kalsiyum, fosfor ve folik asit açısından iyi bir kaynaktır. |