Patates Besin Değeri 100 gram haşlanmış patatesin besin değeri yaklaşık olarak şöyledir:
Patatesin Genel Özellikleri Patates, patlıcangillerden olup, toprak altındaki yumruları yenilen bir bitkidir. Toprak üstünde çiçekli bir bitkidir ve bu çiçekli bitki kısmı zehirlidir. Yumrular dışında yenilmez. Yumrular toprağın altında çoğalır. Patates nişasta bakımından zengin olup, protein de içerir. Patatesin besin değeri yüksektir. Çimlenen patatesler de zehir ihtiva edebilir, bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Patates dış kabuk rengine göre sarı ve kırmızı, iç rengine göre beyaz ve sarı olarak değerlendirilir. Patatesin özellikle Niğde ve Nevşehir'de üretimi yapılmaktadır. Dünya üzerinde de bazı tahıllardan sonra en çok üretilen bitkilerdendir. Patatesin ana vatanının Güney Amerika olduğu söylenebilir. Patates Türleri Patatesin birçok türü olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları:
Kullanıldığı Yerler Patates özellikle mide ve on iki parmak bağırsağı rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenebilir. Patates antioksidan yönünden zengin bir besindir. Karaciğer şişliğine iyi gelebilir. Patates, basur, yanık, çıban ağrılarını (çiğ olarak üzerine konulunca) hafifletir. Patatesin kızartmasından çok haşlaması veya fırında pişirilmesi tavsiye edilmektedir. Spor yapanlar için patates, karbonhidrat içerdiğinden enerji veren bir besin olarak düşünülebilir. Boşalan kaslar için tüketilmesi önerilmektedir. Patatesin Besin Değeri Korunması İçin Bazı Bilgiler
|
Pinhan
26 Temmuz 2024 Cuma100 gram haşlanmış patatesin besin değeri hakkında daha fazla bilgi alabilir miyim, özellikle 93 kalori ve 2.6 gr protein miktarı doğru mu?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba Pinhan,
Haşlanmış patatesin besin değerleri konusunda sorduğunuz bilgiler genel olarak doğru. 100 gram haşlanmış patates ortalama olarak 93 kalori ve 2.6 gram protein içerir. Bunun yanı sıra, 100 gram patateste yaklaşık olarak 21 gram karbonhidrat, 0.1 gram yağ, 2.2 gram lif ve çeşitli vitaminler ile mineraller bulunur. Özellikle C vitamini, B6 vitamini, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Bu bilgiler, patatesin pişirme yöntemine ve çeşidine göre kısmen değişiklik gösterebilir. Umarım bu bilgiler işine yarar!
Selamlar.