Zeytin Besin Değeri Zeytin, besin değeri oldukça yüksek olan ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi bir besindir. Siyah, yeşil ve dolma zeytin çeşitleriyle zengin sofralar donatılır. Dolma zeytin, içine kırmızı biber veya salam gibi besinlerin konulmasıyla elde edilen bir çeşittir. Vitamin ve mineral yönünden zengin olan zeytin, güne zinde ve dinç başlamayı sağlar. Ege ve Akdeniz insanının gençlik formülü olarak kabul edilen zeytin, besin değeri yüksek bir meyve olarak kabul edilir. Zeytin Ağacı ve Özellikleri Zeytin ağacı, her mevsim yeşil kalan, yaprak dökmeyen zeytingiller türünden bir bitkidir. Dikildikten beş yıl sonra meyve vermeye başlar ve en verimli dönemini 35 ile 100 yılları arasında yaşar. Bir zeytin ağacı yaklaşık 1000 yıl yaşayabilir, yani nesilden nesile aktarılabilecek bir ağaçtır. Bu ağaçların bir özelliği de bir yıl çok, bir yıl az meyve vermesidir. Bu durum, ağacın kendini dinlemesinden kaynaklanır. Zeytinin Faydaları Zeytin, besin değeri yüksek olduğu gibi pek çok yararı da vardır:
Zeytin Yaprağının Faydaları Zeytin yaprağı da pek çok fonksiyona sahiptir. Sinüzit, kalp, kan basıncı ve ishal gibi pek çok sorunu azaltır. Bakteri ve mantar gibi zararlı maddelerin zararını en aza indirir. Zeytinyağının Faydaları Zeytinyağı da pek çok yarara sahiptir. Çocukların kas ve kemik gelişimi, saç ve tırnak bakımı, şeker ve tansiyon hastalıkları bu yararlardan sadece birkaçıdır. Zeytinin Besin Değeri Saymakla bitmeyen faydasının sebebi zeytinin besin değerinde gizlidir. İşte 100 gram yeşil zeytinin besin değerleri:
Görüldüğü üzere, zeytin besin değeri oldukça yüksek ve sıklıkla tüketilmesi gereken bir besin türüdür. |