Muz Besin Değeri Muz, ülkemizde Alanya ve çevresinde yetiştirilen, ağaçsı bir bitki olup, yeşil kabuklu ve uzun bir meyvedir. Dünyada ise Asya'nın Güneydoğusu ve tropikal bölgelerde doğal olarak yetişmektedir. Muz bitkisi, çiçekli otsu bitkiler arasında en büyüklerinden biri olduğundan sıklıkla ağaçlarla karıştırılır. Boyları 6-7 metreye kadar uzayabilir. Yaprakları ise 2-7 metre uzunluğunda ve 60 santim genişliğinde olup, sarmal bir biçimde yer alırlar. Muzun Besin Değerleri Muz, oldukça besleyici ve faydalı bir meyve olup, yeterli miktarda vitamin, aminoasit, protein ve mineral içerir. Bu nedenle dünya genelinde en fazla tüketilen meyveler arasındadır. Batı Avrupa ülkelerinde daha çok kokusu ve tadı nedeniyle tüketilen muz, üçüncü dünya ülkelerinde önemli bir besin kaynağıdır. Gelişmekte olan ülkelerde çocuklar, vücutları için gerekli olan protein ihtiyacını muzdan karşılamaktadırlar. Muzun Faydaları Nelerdir?
Kaloriler Birçok insan, muzun yüksek kalorili olduğunu düşünerek diyetlerine dahil etmemektedir. Muz, diğer meyvelere göre biraz daha fazla karbonhidrat ve kalori içeriyor olsa da, kesinlikle yüksek kalorili bir yiyecek değildir. 118 gram ağırlığındaki ortalama bir muz, sadece 110 kalori içerir. Bir muz yiyerek şeker ihtiyacınızı karşılayabilir ve diyetinizi bozmadan şeker ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Birçok atıştırmalık yiyeceğin daha fazla kalori içerdiğini düşündüğünüzde muzun iyi bir tercih olduğu anlaşılmaktadır. C Vitamini Birçok meyve gibi, muz da iyi miktarda C vitamini içerir. Bir muzda yaklaşık 10 mg C vitamini bulunmaktadır, bu da vücudun günlük ihtiyacının %15'ini karşılamaktadır. C vitamini, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hücre sağlığını artırır ve demir gibi diğer yapı maddelerinin emilimini kolaylaştırır. B6 Vitamini Muz, B vitaminleri açısından da zengin bir meyvedir. B vitaminleri genellikle hayvansal ürünlerde bulunduğundan, muzun iyi bir B6 vitamini kaynağı olması şaşırtıcı gelebilir. Bir muz, günlük B6 vitamini ihtiyacının %35'ini karşılamaktadır. B6 vitamini, yeni hücrelerin gelişmesinde ve gerekli hemoglobinin yapımında görev alır. Ayrıca, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesinde, aminoasitlerin sentezi ve yıkımında rol oynar. Bağışıklık sistemi için gerekli bir vitamin olan B6, antikor üretimine katılarak vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Lif Bir muz, yaklaşık 3 gram lif içerir. Bu da günlük alınması gereken lif miktarının %12'sine eşittir. Lif, uzun süre tok hissetmenizi sağlar ve sindirim sisteminizin rahat çalışmasına yardımcı olur. |
Oğuztan
25 Temmuz 2024 PerşembeMuzun kabızlık şikayeti olanlar tarafından tüketilmemesi gerektiğini öğrendiğimde şaşırdım. Bu durum ne kadar yaygın?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Oğuztan,
Bu konuyla ilgili şaşırmanı anlyabiliyorum. Muzun kabızlık yapıcı etkisi büyüklükle olgunlaşmamış muzlar için geçerlidir. Olgunlaşmamış muzlar daha fazla nişasta içerdikleri için sindirimi zor olabilir ve bu da bazı insanlar için kabızlık sorununa yol açabilir. Ancak olgun muzlar ise genellikle sindirimi kolay olduğu ve lif içeriği sayesinde sindirim sistemine yardımcı olduğu için çoğu kişi tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Bu durum kişiden kişiye değişebilir, bu yüzden eğer senin için bir sorun yaratıyorsa muz tüketimini azaltmanı önerebilirim.