Sağlığımız için et tüketimini ihmal etmemeliyiz. Tercihe göre tüketim türü değişmektedir. İster beyaz et ister kırmızı et olarak tüketin, ikisinin de ayrı ayrı faydaları bulunmaktadır. Eğer mümkünse haftada iki kez kırmızı et, iki kez beyaz et tüketmek, sağlık açısından iyi olacaktır. Dana ve Koyun Eti Besin Değeri Yağsız dana eti özellikle B12 vitamini, demir, potasyum ve çinko yönünden çok zengindir. Yağ oranı düşük olduğu için hem sağlıklı hem de diyet açısından uygundur. Et alırken etin açık renk olmasına dikkat edilmelidir. Koyun veya dana etinin lezzeti ve enerji değeri, hayvanların beslenme şartları, yaşı veya yaşadığı yere göre farklılık gösterir. Mesela şehirlerde kapalı alanlarda yetişen hayvanların eti ile Doğu ve Güneydoğu'da, yaylalarda, dağlarda ve otlaklarda yetişen hayvanların eti, lezzet yönünden birbirinden çok farklıdır. Koyun Eti ve Dana Eti Karşılaştırması Az yağlı bir koyun eti, dana etine göre daha yüksek enerjiye sahiptir. Çünkü koyun, danaya göre daha yağlıdır. Örneğin:
Bu nedenle kilo sıkıntısı olanlar, kalp damar rahatsızlığı, yüksek kolesterol gibi problemleri olan kişilerin, dana eti tüketmeleri daha iyi olacaktır. Ayrıca dana eti, koyun etine göre daha fazla protein içermektedir. Yani 100 gr dana etinde 28 gr protein varken, 100 gr koyun etinde 17 gr protein bulunur. Aynı durum demir oranı için de söz konusudur. Mesela 100 gr dana eti 3 mg demir içerirken, 100 gr koyun eti 1,54 mg demir içermektedir. Bütün bunları göz önünde bulundurarak, dana eti özellikle büyüme ve gelişme çağında olan, gebelik döneminde ve menopoz döneminde bulunan ve spor yapan kişiler için önerilebilir. Tavuk Eti Besin Değeri Bunların yanı sıra bir de tavuk eti tüketimini unutmamak gerekir. Fakat kırmızı et, beyaz ete göre daha fazla protein ve güç sağlamaktadır. Tavuk karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için gerekli olan B6 vitamini yönünden çok zengindir. Tavuk Eti ve Vitamin İçeriği Tavuk eti günlük toplam:
İnsan vücudu için gerekli bir diğer element selenyumdur. Tavuk bu mineralin günlük ihtiyacının %40'ını karşılamaktadır. Selenyum bağışıklık sistemini güçlendirir, tiroit bezinin normal işleyişini sağlamaktadır. Tavuk aynı zamanda diş ve kemik oluşumu, protein sentezi ve kas dokularının bakımı, büyümesi ve onarımı için çok önemli olan yeterli miktarda fosfor içerir. Günlük fosfor ihtiyacının %36'sını karşılayabilir. Tavuk vücut için gerekli olan potasyumu sağlar. Yukarıda sizlerle paylaştığım, kırmızı ve beyaz etin faydalarını düşünerek, tüketimini ihmal etmemeliyiz. |
Vaki
26 Temmuz 2024 CumaEt tüketimini ihmal etmemek gerektiği söyleniyor, ama ben sadece beyaz et tüketiyorum, bu sağlığım açısından bir sorun yaratır mı?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba Vaki,
Beyaz et tüketimi, sağlık açısından önemli bir protein kaynağıdır ve çoğu kişi için yeterli olabilir. Ancak, kırmızı et de önemli besin maddeleri içerir; özellikle demir, çinko ve B12 vitamini gibi. Bu nedenle, dengeli bir beslenme için zaman zaman kırmızı et tüketmek de önerilir. Eğer tamamen kırmızı etten kaçınıyorsan, bu besin maddelerini başka kaynaklardan almaya özen göstermelisin. Bir beslenme uzmanıyla görüşerek daha dengeli bir diyet planı oluşturabilirsin.