K vitamini, yağda çözünen ve vücutta yağ dokusu ile karaciğerde depolanan önemli bir vitamindir. Kan pıhtılaşmasının sağlanması için kritik bir rol oynar ve kemikleri kırıklara karşı koruyucu fonksiyonu bulunmaktadır. Özellikle menopoz sonrası dönemde ortaya çıkabilecek kemik hastalıklarına karşı faydalıdır. Ayrıca damar sertliği, karaciğer ve prostat kanseri riskini en aza indirir. K vitamini, günlük tüketilen besinler tarafından genellikle yeterli miktarda alınabilir, bu nedenle eksikliğine fazla rastlanmaz. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler K vitamini bakımından zengin içeriklere sahiptir. Bağırsaklarda bulunan faydalı bakteriler de K vitamini üretmektedir. Ancak, bazı hastalıklar nedeniyle kullanılan antibiyotikler K vitamini emilimini önleyebilir. Ciddi yanıklar, safra kesesi hastalıkları, çölyak, karaciğer hastalıkları ve kan inceltici ilaçlar kullanmak K vitamini eksikliğine yol açabilir. Bu gibi durumlarda K vitamini dışarıdan takviye olarak alınmalıdır. K Vitamini Eksikliğinin Belirtileri K vitamini eksikliği kadınlarda adet kanamasının artması, diş etlerinde kanama, burun kanaması, idrarın kanlı olması, morarma, kesik ve yaraların daha fazla kanaması gibi belirtilerle kendini gösterebilir. K vitamini eksikliği uzun süre devam ederse ve gerekli önlemler alınmazsa kemik yoğunluğu azalabilir. İlerleyen vakalarda böbrek taşı ve damar sertliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Günlük K Vitamini İhtiyacı Günlük K vitamini gereksinimi kişinin yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Kullanılan bazı ilaçlar K vitamini emilimini önleyebileceği için K vitamini ihtiyacı artabilir. Genel olarak günlük K vitamini ihtiyacı aşağıdaki gibidir:
K Vitamini İçeren Besinler Günlük düzenli olarak brokoli, ıspanak, kale gibi sebzeler tüketiliyorsa büyük olasılıkla K vitamini yeterli oranda alınıyor demektir. Farklı hastalıklar nedeniyle K vitamini eksikliği yaşanıyorsa beslenme listesine aşağıda sıralanmış olan besinlerden eklenerek günlük yeterli oranda K vitamini alınabilir. Fesleğen: 1 çorba kaşığı fesleğen ortalama olarak 77 mcg K vitamini içerir. Bu oran günlük ihtiyaç duyulan K vitamininin neredeyse tamamını karşılamak için yeterlidir. K vitamini takviyesi için fesleğen yemek ve salatalara eklenerek düzenli olarak tüketilebilir. Adaçayı: Adaçayı K vitamininin yanı sıra demir, magnezyum, folat, A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini bakımından da zengin içeriğe sahiptir. 1 çorba kaşığı adaçayı K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45'ini karşılamak için yeterli olur. Ispanak: Ispanak K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler arasındadır. Yarım kilo kadar ıspanak yaklaşık 48 mcg K vitamini içerir. Bu oran günlük ihtiyacın %60'ını karşılamak için yeterli olur. 2 dal ıspanak günlük salatalara çiğ olarak katılıp tüketimi yapılabilir. Kekik: K vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan bir baharat türüdür. 1 tatlı kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %40'ını karşılar niteliktedir. Brüksel Lahanası: 1 tane orta boy Brüksel lahana yaklaşık olarak 33.6 mcg K vitamini barındırır ve bu oran günlük ihtiyacın yaklaşık %40'ını karşılamaya yeter. Yeşil Soğan: Yeşil soğan salatalarda sıkça kullanılan bir sebzedir. Mükemmel bir K vitamini deposu olan yeşil soğanın 10 gramı günlük ihtiyacın kat kat fazlasını karşılar. K Vitamini İçeren Diğer Besinler
|