Ispanak Besin Değerleri Ispanak, yeşil yapraklı sebzeler arasında belki de en çok besin maddesini içerenlerden biridir, özellikle kaloriye göre değerlendirildiğinde. Vitamin ve mineral deposu olan ıspanak, göz sağlığını, kemikleri korumak ve kanseri önlemek amacıyla güçlü bir besindir. Tıp bilimi halen ıspanağın yeni faydalarını keşfetmektedir. Ispanak, A, C, E, K vitamini, folik asit, potasyum ve magnezyum içeriğine sahip bir sebzedir. Günlük öğünlerde, 6-8 yemek kaşığı tüketilmesi yeterlidir. Ispanağın faydalarına geçmeden önce, besin değerlerine bir göz atalım. Ispanağın Besin Değerleri Nelerdir? 180 gram pişmiş ıspanak (bir servis tabağı) yalnızca 41 kaloridir. Kalorisine kıyasla besin maddeleri bakımından oldukça zengin olan ıspanak, günlük A vitamini ihtiyacının %377'sini (neredeyse 4 katı) karşılar. 180 gram ıspanakta 4.3 gram lif bulunur. Bu da günlük ihtiyacın %17'si demek. 180 gram pişmiş ıspanak bununla birlikte günlük:
Ispanağın Faydaları Ispanağın faydaları, yüksek besin değerleri ile orantılı olarak oldukça fazladır. Vücudun hemen her sistemi için yararlı olan ıspanağın sağlığa ne tür katkıda bulunduğunu beraber inceleyelim. Anti-enflamatuvar ve Anti-kanser Özellikleri Ispanakta 12'den fazla flavonoid bileşeni bulunur ve bunlar güçlü anti-enflamatuvar (iltihap önleyici) ve anti-kanser özellikleri taşır. Medikal araştırmalar, ıspanak tüketiminin meme kanseri riskini düşürdüğünü göstermiştir. Antioksidanlar Bakımından Zengindir Tıp bilimi, oksidatif stresin yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, felç ve yaşlanma gibi birçok sağlık probleminde önemli olduğunu göstermiştir. Antioksidanlar, oksidatif stresi azaltmada önemli bir rol oynar. Kemik Sağlığını Güçlendirir K vitamini, kemik sağlığı için önemlidir. Bir servis tabağı pişmiş ıspanak (180 gram), günlük K vitamini ihtiyacının 10 katından fazlasını karşılar. Ispanakta bulunan kalsiyum ve magnezyum gibi diğer mineraller de kemik sağlığını destekler. Mide ve Bağırsak Sağlığını Korur Antioksidanlar, DNA hasarını minimize ederek kolon kanseri riskini azaltır. Beta-karoten, folik asit ve C vitamini varlığı, bu yeşil sebzeyi mide ve bağırsak sorunlarına karşı güçlü bir koruyucu yapar. Beyin Sağlığını Güçlendirir Araştırmalar, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin yaşa bağlı beyin fonksiyonlarındaki düşüşü önlediğini göstermektedir. Bu nedenle, ıspanak yiyin ve beyninizi genç tutmak için bulmacalar çözmeye devam edin. Demir İçeriği Demir özellikle büyüyen çocuklar ve adet gören kadınlar için çok önemlidir. Kırmızı ete kıyasla ıspanak, daha az kalori içerir. Aynı zamanda yağ ve kolesterol bulunmamasıyla demir almak için ideal bir tercih olarak öne çıkar. Demir, hemoglobinin bir parçası olduğu için oksijenin tüm vücut hücrelerine taşınmasında önemli bir rol oynar. Kalp Sağlığına Katkıda Bulunur Ispanağın bir diğer faydası ise kalp sağlığına iyi gelmesidir. Ispanak, vücuttaki serbest radikalleri azaltmaya yardımcı olan A ve C vitaminleri (aynı zamanda antioksidanlar) bakımından mükemmel bir kaynaktır. Antioksidanlar, kolesterolü oksitlenmekten korur. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir A vitamini, solunum yollarındaki ve bağırsaklardaki muköz membranları korumada önemli bir rol üstlenir. Lenfosit denen akyuvar hücreleri enfeksiyonlarla savaşmak için A vitaminine ihtiyaç duyar. Bir tabak ıspanak (180 gram) günlük A vitamini ihtiyacının %337'sini karşılar. |