Süt, besin değeri yüksek olan çok önemli bir besin kaynağıdır. Sütün herkes tarafından bilinen faydaları saymakla bitmez. Sütün beslenmedeki değerini daha iyi açıklayabilmek için sütün bileşimine bakmak gerekir. İşte sütün bileşimindeki beş önemli değer. Laktoz (Süt Şekeri) Sütün içindeki laktoz tam bir enerji kaynağıdır. Bunun yanında sütteki laktoz beyin ve sinir hücrelerinin gelişimine de yardımcı olur. Laktozun vücutta değişmesi sonucu oluşan laktik asit ise bağırsaklardaki istenmeyen mikroorganizmaların gelişimini engeller ve olması gereken bağırsaktaki bakteri florasının gelişmesine katkı sağlar. Laktozun vücuda diğer bir etkisi ise kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmayı sağlamasıdır. Yani kemik ve diş gelişmesine yardımcı olmaktadır. Süt Yağı Sütün içindeki yağ da tam bir enerji kaynağıdır. Süt yağı, laktozun vücut içerisinde en iyi şekilde kullanılmasını ve vücuda gerekli olan vitaminlerin vücut içinde taşınmasını sağlar. Süt yağı içerisinde fosfolipitler mevcuttur. Bu fosfolipitler sinir hücreleri ve beyin hücreleri için hayati öneme sahiptir. Süt yağı içerisinde doymamış yağ oranı yüksektir. Bu nedenle süt yağının beslenmede önemi oldukça yüksektir. Süt çok fazla kolesterol içermemektedir. Bu sebeple tüketilmesi için bir engel değildir. Süt Proteini Proteinler vücudun yapı taşıdır. Beslenmede çok büyük öneme sahiptir. Sütün protein değeri diğer besinlerdeki protein değerine göre daha yüksektir. Bu sebeple vücut sütün içerisindeki proteinden daha fazla faydalanmaktadır. Sütteki protein hücre ve dokuların gelişmesini sağlar. Tırnakların ve saçın gelişmesinde yardımcı olur. Büyümeyi ve gelişmeyi sağlar. Kasların kasılmasında önemli bir etkiye sahiptir. Vücutta ödem yapan sıvıların oluşmasını önler. Süt proteinlerinde 23 tane aminoasit bulunmaktadır. Bu aminoasitler hayati öneme sahiptirler. Sütün İçindeki Vitaminler Süt içerisinde vücudumuz için gerekli tüm vitaminleri bulundurmaktadır. Özellikle zeka gelişimini etkileyen, deri ve göz sağlığı için gerekli B2 vitamini için en iyi kaynak süttür. B12 vitamini ile A ve C vitaminleri sütün içinde oldukça bulunur. Sütün içinde bulunan vitaminler hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır. Vitaminler aynı zamanda büyümeyi sağlar. Sütteki Mineral Maddeler Minerallerin insan için önemi büyüktür. Mineralleri vücut kendisi üretemez ve dışarıdan alır. Sütün içerisindeki başlıca mineraller kalsiyum ve fosfordur. Kalsiyum çocukların kemik ve diş gelişimini sağlar. Gelişim esnasında alınan kalsiyum kemiklerin daha sağlam olmasını sağlar. 30 yaşından sonra kemik yoğunluğu artmaz ama düzenli alınan kalsiyum kemiklerin yoğunluğunun azalmasını engeller. Kemik gelişimi en çok çocukluk dönemindedir. Bu nedenle bu yaşlarda süt tüketimi önemlidir. Kalsiyum bayanlarda hamilelik ve emzirme dönemlerinde çok gereklidir. Bu nedenle bu dönemde çok fazla süt tüketilmelidir. Süt ve Sağlık Süt, besin değeri çok fazladır ve vücut için oldukça önemlidir. Kemik erimesini önler, kemik gelişimini destekler. Enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Mide sindirimini kolaylaştırır. Bağırsak hareketlerini düzenler. Beyne enerji verir. Diş çürüklerini önlediği gibi tansiyonu dengeler. Kanserin önlenmesine yardımcıdır. Sütün faydaları saymakla bitmez. Süt Tüketiminin Önemi Süt, günlük beslenme rutinine mutlaka dahil edilmelidir. Süt tüketimi, çocuklardan yaşlılara kadar herkes için önemlidir. Özellikle büyüme çağındaki çocukların ve gençlerin, hamile ve emziren kadınların düzenli süt tüketmesi sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Yetişkinler de kemik sağlığını korumak ve genel sağlıklarını desteklemek için süt tüketimine özen göstermelidir. |