Hurma Besin Değerleri
Hurma, içeriğinde folik asit, demir, kalsiyum, potasyum ve lif açısından zengin bir besin kaynağıdır. Günde 2-3 adet kuru hurma tüketmek, bir adet meyve yerine geçebilir. Hurma, kişinin ihtiyaç duyduğu hemen hemen tüm besin öğelerini barındıran mucizevi bir gıdadır.
Hurma Besin Değerleri Nelerdir?
100 gram doğal olarak kurutulmuş hurmanın içerisindeki besin oranları; - Kalori: 274 kcal
- Sodyum: 1 mg
- Protein: 2,2 gram
- Potasyum: 648 mg
- Karbonhidrat: 72,9 gram
- Magnezyum: 58 mg
- Kolesterol: 0
- Lif: 2,3 gram
- B1 Vitamini: 0,09 mg
- A Vitamini: 50 IU
- Yağ: 0,5 gram
- B2 Vitamini: 0,1 mg
- Fosfor: 63 mg
- B3 Vitamini: 2,2 mg
- Kalsiyum: 59 mg
- B6 Vitamini: 0,153 mg
- Demir: 3 mg
- B9 Vitamini (Folik Asit): 24,9 mcg
İçeriğinde protein, karbonhidrat, yağ, su, lif, vitaminler ve mineraller bulunmaktadır. Potasyum, selenyum, fosfor, sodyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum, demir, klor, çinko, bakır, mangan, flor, iyot, oksitosin hormonu ve organik asitler de hurmada yer almaktadır.
Hurma Besin Değerlerinin Faydaları
Hurmanın besin değeri üzerine yapılan biyolojik araştırmalar, bu zengin içeriği açıklamaktadır: - 100 gram hurma, içerdiği 277 kalori ile günlük 1500-2000 kalori ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. 74,97 gram karbonhidrat içermesi sayesinde gün boyu enerji ihtiyacını karşılamaya katkı sağlar, kış aylarında üşümeyi önler ve zinde tutar.
- 2,2 gram protein içeriği ile protein barındıran ender meyvelerdendir. Özellikle vejetaryen beslenenler için önemli bir protein kaynağıdır.
- Hiç kolesterol içermez, kalp ve damar dostudur.
- 6,7 gram diyet lifi bulunduran 100 gram hurma, bağırsakların düzenli çalışmasına katkı sağlar. Besin lifinin kolon kanseri riskini azalttığı düşünülür.
- B kompleks vitaminleri açısından zengindir.
- Kalp, ciğerler ve böbrekler başta olmak üzere yaşamsal organların iyi çalışmasını sağlar.
- Kemik ve adale gelişiminden, kalp sağlığına ve üreme işlevine yardımcı bir besindir.
- Tansiyonu dengeleyerek kalp ritminin düzenli çalışmasını sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korur, özellikle kansere karşı savaşmamızı sağlar. Göz sağlığı için gerekli olan beta karoten açısından da zengin bir besindir.
Hurma, sağladığı besin değerleri ile günlük diyetin önemli bir parçası haline gelebilir. Özellikle enerji, lif ve önemli vitaminler açısından zengin olması, onu benzersiz bir besin kaynağı yapmaktadır.
|
Hurmanın içerisinde bu kadar çok vitamin ve mineral bulunması gerçekten mükemmel, ama günde ne kadar tüketmek idealdir? Hangi durumlarda daha dikkatli olmalıyız?
Cevap yazMerhaba Cesur,
Hurmanın içinde bulunan zengin vitamin ve mineraller gerçekten çok faydalı. Ancak, günlük tüketim miktarını ayarlamakta fayda var. Genel olarak, günde 3-4 adet hurma tüketmek idealdir. Bu miktar, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almanıza yardımcı olurken, aşırı şeker alımını da engeller.
Dikkat edilmesi gereken durumlara gelince; özellikle diyabet hastaları hurma tüketiminde daha dikkatli olmalıdır çünkü hurma, doğal şeker içeriği yüksek bir meyvedir. Ayrıca, kilo kontrolü yapmaya çalışan kişiler de günlük alımlarını sınırlamalıdır. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa, hurma tüketimi konusunda doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
Sağlıklı günler dilerim!