Portakal Besin Değeri Portakal, narenciye grubunun en popüler meyvelerinden biridir ve pek çok sağlık yararı sunar. Kabukları, yaprakları ve çiçekleri çeşitli şekillerde kullanılabilir. Kabukları ve yapraklarından ilaç yapılırken, çiçeklerinden esans ve meyve kabuklarından elde edilen yağlar, şeker ve likör yapımında kullanılır. Portakalın kabuğunda bulunan bileşenlerin, yapılan araştırmalara göre, cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Yüzyıllar boyunca hastalara şifa olarak verilen portakal, hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynar. İçerdiği besleyici vitamin ve mineral bileşenleri sayesinde kış aylarında daha kıymetlidir. Bu meyve, bebekler için de oldukça şifalıdır. Portakal kabuğunda bulunan citrus aurantium bileşeni, kemik oluşumuna yardımcı olur ve bağ dokusunu iyileştirir. Portakal çiçeklerinden kaynatılan su ise soğuk algınlığı ve gribal hastalıklar için doğal bir ilaçtır. Kabuklarından yapılan şurup ise mide ağrısına iyi gelir. Özellikle folik asit açısından zengin olan portakal, damar sertleşmesini ve felci önleyici etkilere sahiptir. Ayrıca kansere karşı etkili besin değerleri taşır. Portakal, günlük vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için ideal bir meyvedir. Kalorisi düşük ve yağsız bir besin kaynağıdır. Portakalın bileşenleri, kanı temizler, karaciğeri çalıştırır, vücudun yaşlanmasını geciktirir ve cilt yaralarını tedavi etmek için cilt hasarıyla mücadele eder. Tıbben portakal, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kişiyi dış etkenlere karşı koruma kalkanı oluşturur. Ayrıca portakal kabuğu, yüzde beş oranında mineral tuzlar ve organik asitler, yüzde 6 ila 9 oranında flavonoidler ve yüzde 2 ila 3 oranında da esansiyel yağlar içerir. Bu açıdan etken maddeleri uygulandığında birçok hastalığı tedavi ederek yararlı olduğu kabul edilmiştir. 100 Gram Portakalın Besin Değeri
Portakalın Sağlık Faydaları Portakal, zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde birçok sağlık faydası sunar. İşte portakalın bazı sağlık faydaları:
Portakal, sağlık açısından oldukça değerli bir meyvedir ve düzenli tüketimi birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Besin değeri yüksek olan bu meyve, günlük diyetinize eklenmelidir. |