Yağ Yakıcı Besinler Yağ yakıcı besinler, zayıflamak veya yağ yakmak amacıyla gün içinde alınan kalori miktarının daha fazlasını yakmayı hedeflemektedir. Örneğin, günlük alınan kalori ile yakılan kalori arasındaki fark 500 kalori olduğunda, 10 günde veya bir haftada yaklaşık 1 kilogram verilebilir. Hızlı bir şekilde kilo vermek isteyenler için bu süre can sıkıcı olabilir. Ancak, haftada 1 kilo gibi bir oran, hem sağlıklı olur hem de verilen kilonun kalıcı olmasını sağlar. Hızlı kilo vermek isteniyorsa, alınan kalori miktarı düşürülmeli ve beraberinde egzersiz yapılmalıdır. Yağ yakıcı özelliği olan besinler, diyet listesine eklenerek zayıflama sürecine katkıda bulunabilir. Bu besinler, metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar ve kişi dinlenir haldeyken bile yakılan kalori miktarını artırabilir. Yağ yakıcı besinler, metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak kişiye günde ortalama 200 kalorilik bir avantaj sunabilir. Ancak, bu besinler kilo vermek için mucizevi olarak nitelendirilmemelidir. Besinlerin faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için egzersiz ve uygun bir diyetle desteklenmeleri gerekmektedir. Kırmızıbiber: Kırmızı, yani acı olarak bilinen Arnavut biberi, acı etkisi ile metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlayarak yağ yakımına yardımcı olur. İçerisinde bulunan Capsaicin adlı madde, yağ yakıcı etki sağlamaktadır. Yağ yakımının yanı sıra, kalp ritmini düzenleyici ve damarlarda mevcut olan kötü yağları temizleyici etkisi de bulunmaktadır. Zeytinyağı: Zeytinyağı, vücutta biriken fazla yağı yakıcı etkiye sahiptir. Aynı zamanda kötü kolesterolü düzenlemek için tüketilebilir. Süt: Kalsiyum içeriği bakımından zengin bir besin maddesi olan süt, metabolizmayı uyararak yağ yakımını destekler. Zencefil: Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakıcı özellik sağlayan bir besin maddesidir. Bunun yanı sıra, kan damarlarını genişletici ve kan akışını artırıcı etkiye sahiptir. Bu özellikleri haricinde, soğuk algınlığı, mide bulantısı, gaz ve hazımsızlık gibi sıkıntılara karşı da iyi gelir. Yumurta: Kolesterol içerdiği için çok fazla tüketimi önerilmeyen yumurta, B12 vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. B12 vitamini, vücutta yağ çözümüne yardımcı olur ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Somon: Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bu özellikte olan balıklar, kalori yakımını artırıcı etkisi olan leptin hormonu düzeyini artırır. Sarımsak: Antioksidan etkisi sayesinde birçok hastalığa karşı faydalı olan sarımsak, yine zayıflamaya ve yağ yakmaya yardımcı bir besin maddesidir. Yulaf: Lif içeriği yüksek olan yulaf, kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir. Açlık hissini bastırarak yağ yakımını kolaylaştırır. Avokado: Avokado, tekli doymamış yağ asidi ve oleik asit bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bu etkisi özellikle karın bölgesinde toplanan yağlar üzerinde olumlu etki yaşanmasına yardımcı olur. Yeşil Çay: Yeşil çay, dinlenir haldeyken bile kalori yakmaya yardımcı bir bitki çayıdır. Bu özelliği sayesinde de neredeyse tüm diyet listelerinde uzmanlar tarafından tüketimi önerilmektedir. Chia Tohumu: Lif, protein ve iltihap engelleyici yağlar bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Chia tohumu, açlık süresini uzatarak vücutta toplanan yağların parçalanmasına yardımcı olur. Keten Tohumu: Tıpkı yeşil çay gibi, uzmanlar tarafından zayıflamak isteyen kişilere önerilmektedir. Yağ yakımını hızlandırıcı etkisinin yanı sıra, vücutta yağ depolanmasını da engeller. Mercimek: Vücutta demir eksikliği yaşanıyorsa, bu durum metabolizmayı etkileyerek hızını yavaşlatır. Mercimek, demir bakımından zengin bir kaynaktır. Demir eksikliği yaşayan kişiler, diyetine mercimeği ekleyerek metabolizmasını hızlandırabilir ve dolayısıyla yağ yakımını kolaylaştırabilir. Sirke: Sirkenin ne metabolizmayı hızlandırıcı ne de yağ yakıcı bir etkisi vardır. Fakat tokluk süresini uzatarak daha az yemek yenmesini sağlayan bir etkiye sahiptir. Bal: Diyet sırasında mahrum kalınan tatlı ihtiyacını bastırmak amacıyla aşırıya kaçılmadan bal tüketilebilir. Bal, kişinin zayıflamasına yardımcı olan bir besin maddesidir. Vücutta toplanan yağın hızlı bir şekilde atılmasını sağlar. Tarçın: Yağ yakıcı özelliğe sahip olan tarçın, metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sağlar. Süte, kahveye veya farklı yiyeceklere eklenerek yağ yakımı için her gün düzenli olarak tüketilebilir. Yağ yakımının yanı sıra, kan şekerini dengeleyici etkisi de vardır. |