Fıstık Besin Değerleri İçinde bulunduğumuz dönemde sağlıklı beslenme ve sağlığımıza dikkat etme konusunda toplumumuz giderek daha bilinçli hale gelmektedir. Bu bilinçlenmenin çok olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Bir taraftan şişmanlatan ve sağlıksız yiyecekler, diğer taraftan ise sağlıklı ve faydalı yiyecekler arasında dengeli bir seçim yapmak önemlidir. Peki, dengeli bir şekilde tüketildiğinde sağlığımıza yarar sağlayacak olan fıstığın besin değerleri nelerdir? Gelin, buna birlikte bakalım. Fıstığın içeriğindeki protein miktarı oldukça yüksektir ve bu protein miktarı, doping maddelerini aratmayacak düzeydedir. Mevsimlik yetiştirilen fıstık, hem birçok hastalığın tedavisinde hem de hastalıkların önlenmesinde etkili olmaktadır. Ayrıca, yıllardır kabuğuyla ve dalıyla günlük yaşamımızda da önemli bir yardımcı faktör olarak yer almaktadır. Uzmanlara göre, günde 55 gram yenilen kavrulmuş fıstık, insanları birçok hastalıktan koruyabilir. Fıstık, içerdiği zengin kalsiyum, magnezyum, sodyum, fosfor, demir, albümin, B1, B2, B8 ve E vitaminleri ile mide ekşimesi, yanma ve gastrit gibi sorunların önüne geçer. Bu bitki, 65 yaş üstü yaşlıların korkulu rüyası olan el titremesi ve kısmi felce deva olabilmektedir. Çocukların gelişimi için de çok iyi bir besindir. Şeker hastaları için harika bir gıdadır. Fıstığın zeka üzerindeki olumlu etkileri de birçok kez kanıtlanmıştır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar doğrultusunda, fıstığın izole edilen diğer bir maddesinin yorgun kasların yorgunluğunu giderdiği ve kapalı dolaşım sistemi içerisinde kan hücrelerinin birleştirerek topaklar oluşturmalarını önlediği, bu nedenle de damar tıkanmalarını önlemede büyük rol oynadığı belirlenmiştir. Kavrulmuş Bir Avuç (28 Gram) Fıstık Besin Değerleri Nelerdir?
Fıstık, sağlıklı yağ asitleri içerdiği için oldukça sağlıklıdır. Ancak, diğer kuru yemişler gibi yağdan zengin olduğu için abartmadan tüketilmelidir. Aksi takdirde, olumsuz durumlara yol açabilir. Uzmanlara göre, günde bir avuçtan fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Bu da yaklaşık 20-30 grama denk gelmektedir. Uzmanlara göre, fıstık yüksek folik asit içeriği sebebiyle özellikle hamilelik döneminde bebeğin sinir sisteminde oluşabilecek bozuklukların önlenmesi amacıyla önerilmektedir. |