Balık Besin Değerleri Balık, besin değeri oldukça yüksek bir yiyecektir. Vücudumuz için gerekli olan birçok besin değerini içeren balık, çeşitli hastalıkların oluşmasını da engelleyebilir. Balık, karbonhidrat, doymamış yağlar ve protein gibi temel besin maddelerini içerir. Örneğin, en küçük balıklardan biri olan hamsi bile 17 mg protein içerir. Doğal bir ilaç olarak kabul edilen balık, özellikle kalp sağlığı için oldukça önemli bir besindir. Uzmanlar da kalp sağlığı için balık tüketimini önermektedir. Balık ve Doymamış Yağ Asitleri Balık eti, doymamış yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Doymamış yağ asitleri, insan vücudunda kendiliğinden üretilemeyen ve bu nedenle besinler yolu ile alınması gereken yağ asitleridir. Bu yağ asitlerinden en önemlileri, balık içerisinde bulunan EPA ve DHA doymamış yağ asitleridir. EPA ve DHA yağ asitleri, başta göz sağlığı olmak üzere kan akışkanlığını sağlamak, beyin fonksiyonlarının düzenlenmesi ve sinirsel iletimin sağlanması gibi önemli görevlere sahiptir. Balığın Sağlık Üzerine Etkileri Balığın içerdiği besinler, başta kalp krizi olmak üzere kalp damar sağlığı, damar sertliği, depresyon, migren, eklem romatizmaları, şeker hastalıkları, yüksek kolesterol ve tansiyon ile kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli bir yere sahiptir. Balık, kan damarlarının yüzeyini genişleterek dokulara daha fazla oksijen girişine yardımcı olur ve özellikle son yıllarda çocuklar arasında görülme sıklığı artan astım hastalığına karşı direncin artmasında önemli bir rol oynar. Hamilelik ve Balık Tüketimi Balık, bebek bekleyen anneler tarafından da tüketilmesi önerilen bir besindir. Yüksek besin değerleri ile balık, bebeğin anne karnındaki gelişimi için oldukça faydalıdır. Hamile kadınlara haftada en az bir kez balık yemeleri doktorlar tarafından önerilmektedir. Balığın Önemi Balığın bu kadar önemli bir besin kaynağı olmasının nedeni, hem insan vücudu için gerekli maddeleri içermesi hem de çeşitli hastalıkların görülme riskini azaltmasıdır. Örneğin, balığın içerdiği omega-3 yağ asidi sağlık için bir kalkandır ve düzenli olarak tüketildiğinde kalp hastalıklarının riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Balığın Diğer Faydaları Balık tüketiminin diğer faydaları şunlardır:
Sonuç olarak, balık tüketimi, sağlığımız için birçok fayda sağlar ve bu nedenle düzenli olarak diyetimize dahil edilmelidir. Hem lezzetli hem de besleyici olan balık, sağlıklı bir yaşam için önemli bir besin kaynağıdır. |