Besin Grupları Sağlıklı ve dengeli beslenme, vücudun gelişmesi, yenilenmesi ve düzgün çalışması için gerekli olan tüm besin ögelerinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması halidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, sağlığımızın en önemli unsurlarından biridir. Bu bağlamda, dört temel besin grubunun her gün yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Bu besin grupları şunlardır: Süt Grubu Süt, yoğurt, çökelek, peynir ve süt ile yapılan tatlılar bu gruba girer. Bu gıdalar, kemiklerin büyümesi ve sağlığı için önemli olan kalsiyumun en önemli kaynaklarıdır. Ayrıca, protein, fosfor, çinko ve B vitaminleri açısından da zengin kaynaklardır. Günlük olarak şu ölçülerde alınmalıdır:
Bu gruptaki gıdalar, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı büyümesinde önemli rol oynar. Yağsız veya yağ azaltılmış süt, yoğurt ve tuzu az peynir tercih edilmelidir. Yoğurdun suyunun dökülmesi, B2 vitamini kaybına neden olur; bu nedenle yoğurdun yeşilimsi suyu atılmamalıdır. İshal tedavisinde yoğurt tüketilmesi ve tuzlu ayran içilmesi önerilir. Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu Tavuk, balık, et, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, fıstık ve fındık gibi yağ içeren tohumlar bu grupta yer alır. Bu grup, protein, çinko, fosfor, demir, magnezyum ve B vitaminleri açısından iyi bir kaynaktır. Günlük olarak şu ölçülerde alınmalıdır:
Bu gruptaki gıdalar, doku tamiri ve görme işlevinde görev alan ögeleri sağlar. Kan yapımında görevli en önemli besin ögeleri bu grup tarafından sağlanır. Sebze ve Meyve Grubu Tüm sebze ve meyveler bu grupta yer alır. Bu gıdalar, A vitamini ön ögesi olan karotenler, C ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum ve diğer antioksidan özellikte bileşikler açısından zengindir. Günlük en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Günlük tüketilen sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, mandalina gibi turunçgiller ya da domates olmalıdır. Porsiyon ölçüleri ise şöyledir:
Ekmek ve Tahıl Grubu Buğday, pirinç, mısır, çavdar, yulaf ve benzeri tahıllar ile bunlardan yapılan un, yarma, bulgur ve gevrek gibi ürünler bu grupta yer alır. Bu gruptaki beyazlatılmamış gıdalar, özellikle B grubu vitaminler, mineraller, nişasta, posa ve diğer besin ögeleri açısından zengindir ve sağlık açısından önemli besinlerdir. Günlük olarak bu gruptan yeterli miktarda tüketilmelidir. Her bir besin grubunun dengeli ve yeterli miktarda tüketilmesi, sağlıklı bir yaşam için elzemdir. Besin gruplarının her birinin vücuda sağladığı farklı faydalar, dengeli beslenmenin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. |
Aydıner
13 Temmuz 2024 CumartesiSüt grubu ile ilgili verdiğiniz bilgilerde, yoğurdun suyunun dökülmemesi gerektiğinden bahsetmişsiniz. Bu bilgi doğru mu ve yoğurdun suyunu atmak hangi vitamin kaybına neden olur?
Cevap yazAdmin
13 Temmuz 2024 CumartesiEvet Aydıner, verdiğimiz bilgi doğrudur. Yoğurdun suyu, özellikle B12 ve riboflavin (B2 vitamini) gibi önemli vitaminler içerir. Bu nedenle yoğurdun suyunu atmak, bu vitaminlerin kaybına neden olabilir. Yoğurdun suyunu tüketmek, bu vitaminlerin vücuda alınmasını sağlar ve ayrıca sindirim sistemine faydalı olan probiyotiklerin de korunmasına katkıda bulunur.