Tavuk Eti Besin Değeri
20 Temmuz 2024

Tavuk Eti Besin Değeri


Tavuk eti, protein açısından zengin bir besindir. Tavuk eti, içerdiği mineraller, protein ve vitaminler nedeniyle beslenmemiz açısından çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle köy tavuğu, bu faydaları ikiye katlar. Köy tavuğunun eti, besin değerleri açısından çok zengindir. Tavuk, vücuttaki bir dizi hayati fonksiyonu gerçekleştirmek için gerekli olan zengin bir protein kaynağıdır. Proteinin, aynı zamanda kemikteki yoğunluğu korumak ve osteoporozu önlemek için gerekli olduğu tespit edilmiştir. Tavuk eti, tüm dünyada yaygın olarak tüketilmektedir.

Besin Değerleri

Bir porsiyon (100 gr) tavuk eti yaklaşık 165 kaloriye denk gelmektedir. 100 gr tavuk etinde bulunan besin değerleri şu şekildedir:

  • 4 gr yağ
  • 1 gr doymuş yağ
  • 0 gr trans yağ
  • 85 mg kolesterol
  • 74 mg sodyum
  • 0 gr karbonhidrat
  • 31 gr protein

Vitamin ve Mineral İçeriği

Tavuk eti, karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için gerekli olan B6 vitamini açısından çok zengindir. B6 vitamini, protein ve yağ açısından zengin olan tavuk eti, B6 vitamini ihtiyacının %36'sını karşılamaktadır. Ayrıca, niasin veya B3 vitamini, toplam günlük vitamin ihtiyacının %72'sini sağlayabilir. Besinlerde enerji sağlanması, sindirim sisteminin düzenli çalışması ve cilt dokusunun düzenlenmesi açısından tavuk eti çok yararlıdır.

Fosfor İçeriği

Tavuk eti, diş ve kemiklerin güçlenmesi, kasların kuvvetlenmesi ve onarılması için gerekli fosfor açısından zengindir ve günlük vitamin ihtiyacımızın %36'sını karşılamaktadır. Tavuk etindeki fosfor içeriği çok önemlidir. Fosfor, B6 vitamini ile böbrek ve sinir sisteminin çalışma işlevini kolaylaştırır. Fosfor ve B6 vitamini bir araya geldiğinde böbrek hastalıklarına karşı koruyucudur.

Potasyum ve Diğer Mineraller

Tavuk eti, vücudumuzun gerekli olan potasyumu sağlar. 112 gr tavuk eti, yaklaşık 300 mg potasyum ihtiyacımızı karşılar. Temel amino asitler olarak bilinen ve vücudun kendisi tarafından üretilemeyen bazı amino asitleri de sağlar. Tavuk eti, vücut tarafından hormon oluşumunda kullanılan çinkonun da kaynağını oluşturmaktadır.

Selenyum İçeriği

İnsan vücudu için gerekli bir diğer element olan selenyum, tavuk etinde %40 oranında karşılanır. Selenyum, zararlı serbest radikallerin yol açtığı hasarlardan koruyan antioksidan özelliklere sahiptir. Serbest radikaller, doğrudan vücuttaki hücrelere saldırarak kanser oluşumunu sağlarlar. Tavuk etindeki besinler, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve tiroit bezinin normal çalışmasını sağlar.

Tavuk Eti Pişirme Önerileri

Tavuğun içindeki besin değerlerinin kaybolmaması için yağsız ızgara veya haşlama yapılarak pişirilmesi önerilir. Tavuk eti mümkünse, besin değeri, mineral ve vitamini bol olması açısından köy tavuğu tercih edilmelidir. Besin değerini ve kalitesini korumak amacıyla tavuk etini pişirmeden önce derisini ve aşırı yağını çıkarmak gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Fıstık Besin Değeri

Fıstık Besin Değeri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Su İçeren Besinler Su İçeren Meyveler ve Sebzeler

Su İçeren Besinler Su İçeren Meyveler ve Sebzeler

Kaşar Peyniri Besin Değeri

Kaşar Peyniri Besin Değeri

Sucuk Besin Değeri

Sucuk Besin Değeri

B17 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B17 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Östrojen İçeren Besinler İçersinde Östrojen Bulunan Besinler

Östrojen İçeren Besinler İçersinde Östrojen Bulunan Besinler

Güncel

Fasulye Besin Değeri?

Fasulye Besin Değeri?

Güncel

Zayıflatan Besinler Nelerdir?

Zayıflatan Besinler Nelerdir?

Besinlerin Karbonhidrat Değerleri?

Besinlerin Karbonhidrat Değerleri?

Kuruyemiş Besin Değerleri?

Kuruyemiş Besin Değerleri?

Besin Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Besin Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Yulaf Ezmesi Besin Değeri?

Yulaf Ezmesi Besin Değeri?

Besin Ağı Teriminin Gelişimi

Besin Ağı Teriminin Gelişimi

Buğday Besin Değeri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Besin Değeri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Et Besin Değeri?

Et Besin Değeri?

Besin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Besin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Muz Besin Değeri Kaçtır?

Muz Besin Değeri Kaçtır?

Besin Döngüsü Ekolojide Beslenme Zinciri

Besin Döngüsü Ekolojide Beslenme Zinciri

Tok Tutan Besinler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tok Tutan Besinler Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Makarna Besin Değeri Nedir?

Makarna Besin Değeri Nedir?

Anne Sütünü Artıran Besinler?

Anne Sütünü Artıran Besinler?

Yeşil Elma Besin Değeri

Yeşil Elma Besin Değeri

Barbunya Besin Değeri Barbunya Faydaları Nelerdir?

Barbunya Besin Değeri Barbunya Faydaları Nelerdir?

Antioksidan Besinler?

Antioksidan Besinler?

Kinoa Besin Değeri Nedir?

Kinoa Besin Değeri Nedir?

Metabolizmayı Hızlandıran Besinler Nelerdir?

Metabolizmayı Hızlandıran Besinler Nelerdir?

Zayıflamaya Yardımcı Besinler?

Zayıflamaya Yardımcı Besinler?

Düzenleyici Besinler Nelerdir?

Düzenleyici Besinler Nelerdir?

Ceviz Besin Değeri Nedir?

Ceviz Besin Değeri Nedir?

1 Avuç Kuru Üzüm Besin Değeri

1 Avuç Kuru Üzüm Besin Değeri

Besinlerin Emilimi

Besinlerin Emilimi

Badem Besin Değerleri Nelerdir?

Badem Besin Değerleri Nelerdir?

Kefir Besin Değeri Ölçüleri

Kefir Besin Değeri Ölçüleri

Kepek Ekmeği Besin Değeri?

Kepek Ekmeği Besin Değeri?