Düzenleyici Besinler: Besinler vücuda enerji verici, onarıcı, yapıcı ve düzenleyici olarak görev yapmaktadır. Besinlerin içerisinde birden çok içerik bulunur ve bu içeriklere göre besinler sınıflandırılmaktadır. Besin sınıflandırması, en çok bulunan besin içeriğine göre yapılmaktadır. Düzenleyici besinler ise mineraller, su ve vitaminler olarak görev yaparlar. Vitaminler: Vitaminler vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar, vücudun direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Sebze ve meyvelerde bol miktarda vitamin bulunmaktadır. A Vitamini: A vitamini, kemik gelişimini destekleyen ve göz sağlığını koruyan bir vitamindir. Balık, et, süt, tereyağı, peynir, yumurta, baklagiller ve yeşil sebzeler gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Bu besinlerin tüketimine önem verilmelidir. B Vitamini: B vitamini, tahıllar, yeşil sebzeler, çilek, yumurta, et ve süt gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Kasların ve sinirlerin gelişmesinde önemli bir rol oynar. C Vitamini: Koyu yeşil sebzeler, narenciye, portakal, kırmızı meyveler ve kuşburnu C vitamini bakımından zengindir. Vücut direncini artırır ve diş eti hastalıklarını tedavi edici etkisi vardır. D Vitamini: D vitamini, kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Yumurta, balık, yoğurt, tereyağı ve süt gibi besinler tüketilmelidir. Bu besinler, özellikle yaşlılıkta kemik erimesini engeller. D vitamini, erken yaşlarda doğal besinlerden alınmalıdır. E Vitamini: Süt, yumurta, balık, muz, peynir ve kırmızı et gibi besinlerde bol miktarda bulunur. E vitamini, cilt üzerinde oluşan yaraların iyileşmesini sağlar ve vücudun büyümesini, gelişmesini destekler. K Vitamini: Mısır, çilek, ıspanak, karaciğer ve lahana gibi besinlerde bulunur. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlar ve yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini destekler. Mineraller: Mineraller, vücudun hormonlarının düzenli çalışması için en önemli yapı taşlarıdır. Organların dengeli ve uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar. Vücutta mineraller eksildiğinde halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkar. Ayrıca kemiklerin güçlenmesini sağlar. Birçok besinde bulunan mineralleri doğal yollardan almak gerekir. Süt, deniz ürünleri, tahıllar, sebzeler, ceviz ve badem gibi birçok kuru yemişin içeriğinde mineral bulunmaktadır. Su: Vücudun %70'i sudan oluştuğu için su, vücut için vazgeçilmez bir bileşendir. Vücudun ihtiyacı olan suyu, sulu yiyecekler ve içeceklerden almalıyız. Yaşam boyu sağlıklı olmak için yeterince su tüketilmelidir. Su, vücut sağlığını büyük oranda dengeler, kanın akıcılığını sağlar ve besin ile oksijenin taşınmasında köprü rolü oynar. Özellikle yaz aylarında ter yoluyla kaybedilen suyun yerini doldurmak için bol miktarda su tüketilmelidir. |