Bulgur Besin Değeri Bulgur, buğdaydan elde edilen geleneksel bir Anadolu besini olup, tahıl grubunun bir üyesidir. Beslenme piramidi düşünüldüğünde, bulgur alt tabakayı oluşturan önemli bir gıda maddesidir. Hem besleyici hem de ekonomik bir besin olarak dikkat çeker. Bulgurun Yapısı ve İçeriği Bulgurun temel bileşeni buğdaydır. Buğday; öz, kepek ve endosperm bölümlerinden oluşur. İhtiyaç duyulan besin öğelerinin çoğu öz ve kepek kısmında yer alır. Endosperm ise yoğun olarak nişasta ve protein içerdiği için bulgurun enerji veren bölümü olarak adlandırılır. Buğdayın yapısında; krom, protein, diyet posası, bazı selenyum ve fenoller ile B12 vitamini dışındaki tüm B vitaminleri bulunur. Bulgurun besin değeri oldukça yüksektir. Yüksek lif içeriği, bulgurun bağırsak sağlığı için önemli bir konuma gelmesini sağlar. Liflerin tok tutma özelliği sayesinde bulgur, kilo kontrolünde de önemli bir rol oynar. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bir insanın günlük 25-30 gram arasında life ihtiyacı vardır. Bulgurun Sağlık Üzerindeki Etkileri Yapısında bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca B vitamininin, beriberi hastalığının engellenmesinde düzenli tüketilmesi tavsiye edilir. Bulgur, içerdiği folik asit sayesinde, hamile annelerin bebeklerinin zeka gelişimi için gerekli bir besindir. Bulgurun glisemik endeksi düşüktür. Bu nedenle, bulgur uzun süre tok tutar ve kana yavaş karışarak diyet programlarında kullanılabilecek bir besindir. Ayrıca diyabet hastalarına sıklıkla tavsiye edilmektedir. Bulgur, salatalarda, sıcak ve soğuk yemeklerde kullanılan çok yönlü bir besindir. Bulgur Çeşitleri ve Özellikleri Bulgur, sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere iki çeşide ayrılır. Bu gruplar da kendi aralarında büyüklüklerine göre; baş bulgur, orta bulgur, köftelik bulgur, ve Antep yöresinde bilinen ismiyle simit bulgur gibi çeşitlere ayrılır. Bulgur rengini buğdayın sarısından alır. Bulgur sadece su ve buğdaydan oluşurken, rengi tamamen doğaldır. Tam sarı bulgur; Anadolu'nun sert durum buğdayından yapılır ve bu nedenle rengi daha sarıdır. Esmer bulgur ise tamamen esmer buğdaydan yapıldığından rengi daha koyudur. Bu renk farkı ham maddeden kaynaklanır ve bu bulgur çeşitlerinin lezzetleri de farklıdır. Bulgurun Besin Değeri Bulgur, karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. Yağ ve protein içeriği de dikkate değerdir. Bulgur, pirinç ve kuskustan çok daha faydalıdır. Bilinen yemek tariflerinin yanı sıra, bulgurdan çerez ve helva da yapılabilmektedir. |