Havuç, özellikle kış mevsiminde tüketilen bir sebzedir ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. Havuç, B grubu vitaminleri, A vitamini, C vitamini ve K vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. Ayrıca potasyum, çinko ve bakır mineralleri içerir. Havuç pişirildiğinde kan şekerini daha fazla yükselttiği için diyabet hastalarına çiğ olarak önerilmektedir. Havuç, salatalarda, yemeklerde ve çiğ olarak tüketilebilen ve sağlığa faydalı birçok vitamin ve mineral içeren bir sebzedir. Havuç ve A Vitamini Havuç, A vitamini ve karoten açısından çok zengin olduğu için vücutta kanser oluşumu riskini düşürmektedir. Birçok hastalık için şifa kaynağı olan havuç, cilt ve özellikle göz sağlığı için oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Havuç, günlük olarak tüketildiğinde vücutta birçok hastalığın giderilmesine fayda sağlamaktadır. Ayrıca havuç, beyin sağlığı için de oldukça büyük öneme sahiptir. Havucun içeriğinde bulunan maddeler, beyinde sinir hücreleri üzerinde olumlu etki yapmaktadır. Hasar gören beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı olan havuç, darbe veya geçirilen travmalar sonucunda oluşan unutkanlıklara iyi gelmektedir. Kişinin yaşlanma sonucunda oluşan bunama ve yüksek derecede unutma hastalıklarına karşı beyni korumaktadır. Havuç, kişinin günlük hayatın vermiş olduğu stresi de azaltmada yardımcı bir besindir. Tüm bunların yanı sıra havucun içerdiği lifler, sindirim sistemini rahatlatan ve sindirim sistemine faydalı olan bir maddedir. Bağırsaklara iyi gelen ve mideyi güçlendiren havuç, özellikle çocukların düzenli bir şekilde tüketmesi gereken bir besindir.
|