Kestane, diğer yemişlerden farklı olarak düşük kalorili, ancak mineraller ve vitaminler açısından oldukça zengin bir besindir. Yüksek lif içeriği sayesinde, bağırsaklardaki aşırı kolesterol emilimini sınırlandırır. 100 gram kestanede 43 mg C vitamini bulunur. C vitamini, diş, kemik ve damar sağlığı için gereklidir ve güçlü bir antioksidandır. Kestane, zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlar. Ayrıca folik asit bakımından da çok zengindir. Kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü yükseltir ve kalp sağlığını koruyucu etkiye sahiptir. İçeriğinde bulunan potasyum, kan basıncını düzenler ve aynı zamanda B vitamini deposudur. Kestane, özellikle Çin, Kore, Japonya ve Akdeniz ülkelerinde kıymetli bir besin kaynağıdır. Çin'de 6000 yıldan fazla bir süredir, Avrupa'da ise 3000 yıldır yetiştirilmektedir. Yunanlılar, kestaneyi badem, fındık ve cevizden üstün görmüşlerdir. Kestane, kavrularak ya da çorba olarak tüketilebilir. Önemli besin değerine sahip olan kestane, asırlardır pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak veya kebap yapılarak da tüketilebilir. Özellikle soğuk kış günlerinde sobanın üzerinde kestane pişirmek ayrı bir keyiftir. Ayrıca, kestanenin kabuğu ile ağacının kabuk ve yaprakları da çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Kestanenin Besin İçeriği 100 gram kestanede 3 gram lif bulunur. Kestane, en çok lif içeren yemişlerden biridir. İçeriğindeki lif, glisemik indeksi düşük bir yiyecek yapar, bu da kan şekerinin hızlı değil, yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Kestane, yüksek karbonhidrat içeriğine sahiptir ve 100 gramında 195 kalori bulunur. Diyet yapanların kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekmektedir. Adet döneminde artan karbonhidrat tüketim isteğini bastırmak açısından sağlıklı bir yiyecektir. Kestanede ayrıca potasyum, magnezyum, bakır, amino asitler ve antioksidanlar gibi mineraller bulunur. Kestane, bebeklerde kalp ve damar sağlığı için ve sağlıklı bir nörolojik gelişim için yararlı linoleik asit içeren, yüksek miktarda esansiyel yağ asitlerine sahiptir. Yapılan araştırmalar, kestanenin trigliserit düzenlediğini de kanıtlamıştır. Kestane yağında, zeytinyağında da bulunan palmitik asit ve oleik asit mevcuttur. Kestanenin Faydaları
|