Normal bir insanın günlük alması gereken karbonhidrat miktarı genellikle 70-75 gram arasında yer almaktadır. Bu miktarda karbonhidrat alan bireyler, kilolarını dengede tutabilir ve aşırı kilo almazlar. Günlük 70 gramın altında karbonhidrat alan kişiler ise genellikle kilo verirler. Karbonhidrat miktarı 40-50 gram arasında tutulduğunda, hedeflenen kiloya ulaşmak daha kolay olacaktır. Fazla gıda alımı sonucunda vücutta yağ birikimi meydana gelir ve bu yağlar çoğunlukla alınan karbonhidratların yakılmayıp depolanması ile oluşur.
Çeşitli Besinlerin Karbonhidrat Değerleri
Çorbalar:
- Tavuk suyu: 0 gram
- Et suyu sade: 0 gram
- Paça: 12 gram
- İşkembe: 10 gram
- Sebze: 12 gram
- Mantar: 15 gram
- Domates: 16 gram
- Kușkonmaz: 16 gram
- Şehriye: 17 gram
- Tarhana: 17 gram
- Mercimek: 18 gram
- Bezelye: 20 gram
Sebzeler (1 adet):
- Patlıcan: 4 gram
- Kabak: 4 gram
- Dolmalık biber: 4 gram
- Kușkonmaz: 5 gram
- Enginar: 6 gram
- Karnabahar: 6 gram
- Kereviz: 6 gram
- Etli lahana dolması: 8 gram
- Püre ıspanak: 8 gram
- Kıymalı ıspanak: 6 gram
- Pırasa: 8 gram
- Havuç: 9 gram
- Bamya: 10 gram
- Zeytinyağlı lahana dolması: 18 gram
- Mısır: 18 gram
- Pirinçli ıspanak: 20 gram
- Taze bezelye: 20 gram
Çiğ Sebzeler:
- Taze soğan: 1 gram
- Maydanoz (10 gr): 2 gram
- Yeșil biber: 3 gram
- Çiğ lahana: 7 gram
- Marul: 8 gram
- Salatalık: 4 gram
- Kırmızı turp (4 adet): 2 gram
- Havuç: 4 gram
- Domates: 6 gram
Bakliyatlar (100 gram):
- Mercimek: 48 gram
- Bakla: 47 gram
- Nohut: 50 gram
- Bezelye: 45 gram
- Fasulye: 52 gram
- Pirinç: 53 gram
Et (porsiyon 200 gram):
- Şiş ızgara: 0 gram
- Biftek ızgara: 0 gram
- Bonfile ızgara: 0 gram
- Pirzola ızgara: 0 gram
- Kușbaşı sebzeli: 6 gram
- Köfte tava: 8 gram
- Köfte ızgara: 1 gram
- Döner: 0 gram
- Pide döner: 25 gram
- İskender: 28 gram
Tavuk (porsiyon 400 gram):
- Tavuk çevirme: 0 gram
- Tavuk döner: 0 gram
- Tavuk hașlama: 0 gram
Sakatatlar (200 gram):
- Yürek ızgara: 1 gram
- Böbrek sote: 1 gram
- Ciğer ızgara: 3 gram
- Böbrek ızgara: 1 gram
- Ciğer tava: 6 gram
Şarküteri Ürünleri:
- Sosis: 1 gram
- Salam: 1 gram
- Jambon: 1 gram
- Pastırma: 1 gram
- Sucuk: 1 gram
Yumurta:
- Hașlanmıș: 0 gram
- Sahanda: 0 gram
- Omlet sebzeli: 1 gram
- Omlet patatesli: 22 gram
- Omlet sade: 1 gram
- Sucuklu sahanda: 1 gram
- Pastırmalı sahanda: 1 gram
- Menemen: 11 gram
Süt ve Süt Ürünleri:
- İnek sütü (1 su bardağı): 6 gram
- Keçi sütü (1 su bardağı): 13 gram
- Beyaz peynir (100 gram): 1 gram
- Kaymak (1 yemek kaşığı): 1 gram
- Ayran (1 su bardağı): 5 gram
- Krem șanti (1 yemek kaşığı): 1 gram
- Yoğurt (250 gram): 12 gram
- Kașar (100 gram): 1 gram
- Dil peyniri (100 gram): 1 gram
Kuru Yemişler:
- 50 gramlık Leblebi: 16 gram
- Fıstık: 12 gram
- Badem: 12 gram
- Fındık: 13 gram
- Ceviz: 10 gram
- Patlamıș mısır: 10 gram
- Kestane: 35 gram
- Kuru üzüm: 38 gram
- Kuru incir (1 adet): 6 gram
- Cips (100 gram): 10 gram
Balıklar:
- Barbunya tava: 12 gram
- Kalkan tava: 12 gram
- Kefal tava: 12 gram
- Lüfer tava: 12 gram
- Lüfer ızgara: 12 gram
- Istakoz hașlama (1 porsiyon): 0 gram
- Karides tava (6 adet): 8 gram
- Hamsi tava: 15 gram
- İstavrit tava: 12 gram
- Istakoz kokteyl (1 porsiyon): 1 gram
- Karides hașlanmıș (6 adet): 0 gram
- Karides kokteyl (1 porsiyon): 1 gram
- Midye tava (8 adet): 10 gram
- Midye dolma: 2 gram
- Midye hașlama (8 adet): 1 gram
- Kalamar tava (1 porsiyon): 10 gram
- Çupra ızgara: 0 gram
Meyveler:
- Erik tatlı: 4 gram
- Kayısı: 5 gram
- Şeftali: 12 gram
- Armut (orta boy): 18 gram
- Mandalina: 9 gram
- Portakal: 17 gram
- Muz: 22 gram
- Üzüm (100 gram): 9 gram
- İncir: 4 gram
- Greyfurt: 16 gram
- Karpuz (100 gram): 4 gram
- Kavun (100 gram): 4 gram
- Elma (orta boy): 16 gram
- Yeșil erik (100 gram): 6 gram
- Çilek (100 gram): 8 gram
- Kiraz (100 gram): 8 gram
|