Kuru Kayısı Besin Değeri Kuru kayısı, hem lezzeti hem de besleyici özellikleri ile bilinen bir meyvedir. Kayısı ağacı, 2-10 metre arasında değişen yüksekliğe sahip, dikensi ve tüysüz bir ağaç çeşididir. Yaprakları uzun ve biraz sivri yapılı olup, kenarları dişli ve bazen de küt uçlu olabilmektedir. Çiçekleri beyaz veya açık pembe renkli olup, yapraklardan daha önce kendilerini gösterirler. Meyvelerin üzeri hafif tüylü olup, sarımsı renktedir. Kayısının Coğrafi Dağılımı ve Üretimi Kayısı, coğrafi olarak dünyanın hemen hemen her yerinde yetişmekte olsa da özellikle Afrika, Amerika ve Orta Asya ülkelerinde daha fazla yetiştirilmektedir. Dünyadaki yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sırada yer almaktadır. Birinci grup ülkelerin yaş kayısı üretimleri yıllık 100 bin tonun üzerinde yer almaktadır. Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık %10-15'inin yapıldığı ülkemizde, 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır. Malatya, Elazığ, Erzincan, Iğdır, Kars, Akdeniz bölgesi ve Ege bölgesi kayısı yetiştiriciliğinde önemli yerlerdir. Şifa kaynağı olarak adlandırılan ve birçok hastalık için tavsiye edilen kuru kayısı, sağlık için adeta altın değeri taşıyan bir besindir. Kuru Kayısının Üretimi ve Besin Değerleri Kayısı kurutulurken besin değerini kaybetmemesi için sadece suya alınır. Yaklaşık 5 kilo taze kayısıdan, 1 kilo kuru kayısı elde edilebilmektedir. Bu nedenle diğer kurutulmuş meyvelere kıyasla, kuru kayısıda çok daha fazla fayda bulunmaktadır. Kuru kayısının sağlığa faydaları hakkında bilgilere geçmeden önce, bir tavsiye vermek gerekirse; taze kayısıdan daha yapışkan olan kuru kayısı diş yüzeylerine kolay yapıştığı için, yedikten sonra dişlerin fırçalanması tavsiye edilmektedir. Kuru Kayısının Sağlığa Faydaları Kuru kayısı, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, patates ve kavun gibi beta-karoten yönünden oldukça zengin bir meyvedir. Ayrıca içerisinde potasyum, demir, fosfor gibi vitaminler bulunurken, başka mineraller ve C vitamini de kuru kayısıdan alınabilmektedir. Kuru kayısının sağlığa faydaları şunlardır:
Sağlıklı ve enerjik olmak için, günlük kuru kayısı tüketimi tavsiye edilmektedir. Bu mucize besin ile birçok sağlık sorunundan kurtulmak mümkündür. Kuru Kayısının Besin Değerleri Kuru kayısının 100 gramında bulunan besin değerleri şu şekildedir:
Kuru kayısı, içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyenler için ideal bir besindir. Günlük beslenme rutinine eklenmesi, uzun vadede sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratacaktır. |