Güne daha enerjik ve protein desteğiyle başlamak birçok insanın arzusudur. Fıstık ezmesi, bu imkanı sağlayan besinlerden biridir. Ancak yüksek enerji oranı, diyet yapanlar için sorun yaratabilir. Ağır işlerde çalışanlar, yoğun tempoyla günlerine başlayanlar ve spor mesleği icabı ağır antrenmanlar yapanlar için ideal bir besin kaynağıdır. Avrupa toplumunda yaygın olan fıstık ezmesi, bizim kültürümüzde pek tercih edilmemektedir. Fıstık ezmesi ile yapılan kurabiyeler, kekler ve tatlılar pek revaçta değildir. Düşük kalorili diyet yapanlar elbette daha dikkatli tüketmelidir. Sadece güne başlarken alınan yüksek kaloriler, ilerleyen saatlerde gereken kalori ihtiyacını kısıtlayacaktır. 100 Gram Fıstık Ezmesi Besin Değeri
Fıstık Ezmesinin Besin Değerinin Faydaları Fıstık ezmesi, içeriğindeki E vitamini sayesinde güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğiyle hücre yapısının bozulmasını engeller, cildi güzelleştirir ve Alzheimer ile kalp rahatsızlığı riskini azaltır. İçeriğindeki magnezyum, vücut yapısına faydalı olan fosfor, kalsiyum ve C vitamini gibi maddelerin daha iyi kullanılmasına yardımcı olur. Cilt, tırnak ve saç bakımından daha güçlü ve sağlıklı kalmasını sağlar. Özellikle magnezyum eksikliği nedeniyle tırnak kırılması sıklıkla görülür. Sinir sisteminin sağlıklı çalışması ve vücut ısısının dengede kalması için önemlidir. Alerjik nezle ve astım semptomlarını azaltır. Hamilelik dönemlerinde oluşan krampları önler, kadınların adet dönemlerindeki ağrıları hafifletir. Sinir ve depresyon hastalarında yapılan analizlere göre, magnezyum eksikliği saptanmıştır. Magnezyum, beyin hücrelerinin daha canlı kalmasını sağlar. Vücuttaki potasyum ve sodyum dengesi üzerinde olumlu bir etki yapar. Magnezyum, vücutta yeteri kadar bulunmalıdır; eksikliği durumunda karaciğer ve böbreklerde işlev bozuklukları meydana gelebilir. Bu da kişinin kendini yorgun, huzursuz ve halsiz hissetmesine neden olur. Yukarıdaki besin değerleri tablosunu incelediğimizde, potasyum ve sodyum mineralleri sayesinde vücuttaki su dengesinin sağlanmasına yardımcı olduğunu görürüz. Gıdaların hücre içine düzgün geçişini sağlar ve sinir sistemindeki hücreler arası mesajların iletimini gerçekleştirir. Potasyum, kalp ve diğer kasların sağlıklı olmasında ve gelişmesinde yarar sağlar. Bağırsak hareketlerini düzenler. Potasyum, bağırsaklarda emilerek böbrek ve hücrelerde depolanır. Fıstık ezmesi, günlük potasyum ihtiyacımızın neredeyse %20'sini karşılar. |