B12 İçeren Besinler B12 Vitamininin Önemi B12 vitamini, vücut sağlığını korumak için oldukça önemli bir rol oynar. Kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyerek kansızlığa karşı koruma sağlar. Sinir hücrelerinin gelişiminde büyük payı vardır. Ayrıca hücrelerin yağ, protein ve karbonhidratı metabolize etmesi için de faydalı bir vitamindir. B12 vitamini, beyin ve sinir sisteminin fonksiyonel bir şekilde çalışmasını sağlar. İleri yaşlarda Alzheimer hastalığını yavaşlatıcı etkisi bulunmaktadır. B12 vitamini eksikliği yaşandığında dil ve ağızda kızarıklık, çarpıntı, depresyon, sinirlilik hali ve hafıza ile ilgili problemler yaşanabilir. B12 Vitamininin Sağlığa Etkileri B12 vitamini, vücudu birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlar. Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur, yaşlanma etkilerini yavaşlatır. Vücuda enerji verir ve bunamaya karşı koruma sağlar. B12 vitamini eksikliği yaşanıyorsa ya da bazı sağlık sorunları nedeniyle B12 vitaminine gerek duyuluyorsa bazı besinler yolu ile vücudun B12 vitaminine olan ihtiyacı karşılanabilir. B12 Vitamini Günlük İhtiyacı B12 vitamini günlük ihtiyacı yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterir. Günlük önerilen B12 vitamini miktarları:
B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? B12 vitamini bakımından zengin gıdaların listesine aşağıda ulaşabilirsiniz. Verilen liste tam bir liste değildir ve bazı besinler kolesterol ve kalori bakımından zengin içeriktedir. Bu nedenle kilo sorunu ve kolesterol sorunu olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir. B12 vitamini eksikliği yaşayan kişi, sağlık koşullarını göz önünde bulundurarak en uygun beslenme programını hazırlamalıdır. Kabuklu Deniz Canlıları Özellikle istiridye ve midye, B12 vitamini bakımından zengin olan deniz ürünlerinden biridir. B12 vitamini haricinde demir, çinko, bakır gibi mineraller bakımından da zengin içeriğe sahiptirler. Yüksek kolesterol içerdiği için kolesterol hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir. Ciğer Özellikle kuzu ciğeri, B12 vitaminini yüksek oranda içeren sakatatlar içinde yer alır. 100 gram kadar pişirilmiş kuzu ciğeri, günlük alınması gereken B12 vitamininden kat kat fazlasını içermektedir. Ayrıca demir, bakır, fosfor, B6, çinko ve A vitamini bakımından da zengin içeriğe sahiptir. Ciğer de tıpkı deniz ürünleri gibi yüksek oranda kolesterol içermektedir. Kalp ve damar sağlığını korumak adına minimum miktarda tüketilmesi önerilmektedir. Balık Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahip olan balıklar, beraberinde B12 vitamini bakımından da zengin içeriğe sahiptir. 100 gram uskumru balığı, günlük B12 vitamini ihtiyacının kat kat fazlasını karşılar. Yengeç ve Istakoz 100 gram ıstakoz, günlük B12 vitamini ihtiyacının yarısını karşılayacak niteliktedir. 100 gram yengeç ise günlük ihtiyacın iki katını karşılamaktadır. Sığır Eti B12 haricinde çinko, bakır, demir gibi mineraller açısından da iyi bir kaynaktır. Oldukça yüksek değerlerde B12 vitamini içerir. Sığır etindeki B12 vitamini, hayvanın hangi bölgesinin tüketildiğine bağlı olarak değişir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse 100 gram sığır eti, B12 vitamininin %50'den fazlasını karşılamak için yeterli olur. Peynir B12 vitamini bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Yüksek oranda kolesterol içerdiği için kalp ve damar hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir. 100 gram beyaz peynir, günlük ihtiyacın %30'unu karşılayabilir. Yumurta Yumurta, kolesterol bakımından zengin bilinen besin kaynaklarından biridir. 100 gram yumurta, günlük B12 ihtiyacının %30'unu karşılayacak niteliktedir. Bu oran tavuk yumurtası için geçerlidir. Ördek ve kaz yumurtası, tavuk yumurtasına nazaran B12 vitamini bakımından daha zengindir. B12 Vitamini İçeren Diğer Besinler
|