Kalbe İyi Gelen Besinler Ülkemizde en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biri kalp hastalıklarıdır. Günümüzün hızlı yaşam koşulları nedeniyle pek çoğumuz yağlı ve sağlıksız hazır besinler tüketmekteyiz. Bu duruma dikkat edilmelidir, aksi takdirde kalp hastalıklarından kaynaklı ölümler artış gösterebilir. Kalp rahatsızlığı olsa da olmasa da, kişinin kendisi için sağlıklı bir beslenme listesi oluşturup bu listeye uyması gerekmektedir. Kalbe iyi gelen yiyecekler arasında; omega-3 yağ asidi içeren balıklar, ceviz, keten tohumu, yulaf gibi lifli gıdalar ve kan basıncını azaltan potasyum içerikli besinler ilk sıralarda yer almaktadır. Kalp Sağlığı Açısından Tüketilmesi Gereken Besinler Yemişler Yemiş çeşitlerinin çoğu omega-3 açısından oldukça zengindir. Kan şekeri düştüğünde aniden yemek yeme ihtiyacı duyarken, bu besinler kan şekerini düzenler ve açlık hissini bastırır. Balık Balık, sağlık açısından önemli bir besindir ve yemişler gibi omega-3 açısından zengindir. Yemiş tüketemiyorsanız, mutlaka balık tüketmelisiniz. Haftada en az iki öğün tüketmeniz önerilmektedir. En çok önerilen balık türleri somon ve ton balığıdır. Potasyum Potasyum genelde meyve ve sebzelerde bolca bulunur ve vücutta fazla su tutulmasını engeller. Bu nedenle önerilen besinler arasında muz, biber, patates ve yoğurt yer almaktadır. Günlük mutlaka tüketilmelidir. Yulaf Eğer kalp rahatsızlığınız ve yüksek tansiyon hastalığınız varsa, mutlaka yulaflı besinler tüketmelisiniz. Kan şekerinin düşmesini önleyerek tokluk hissi verir. Aynı zamanda kolesterol için de faydalı olduğu bilinmektedir. Ekstra Bilgiler Kalp sağlığını korumak için sadece belirli besinleri tüketmek yeterli değildir. Aynı zamanda tuz alımını azaltmak, düzenli egzersiz yapmak ve sigara ile alkolden uzak durmak da önemlidir. Ayrıca, stresten uzak durmak ve düzenli doktor kontrollerine gitmek kalp sağlığını korumanın diğer önemli yollarıdır. Sonuç Kalp sağlığını korumak için beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek gerekmektedir. Omega-3 yağ asitleri, lifli gıdalar ve potasyum açısından zengin besinler kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bu besinleri düzenli olarak tüketmek, kalp hastalıkları riskini azaltmada yardımcı olabilir. |